Jdi na obsah Jdi na menu
 


12 let

20. 8. 2024

12. narozeninyrybnik-vecer.jpg

Každý rok v srpnu se snažíme nejen bilancovat, ale i prokazatelně doložit, že stále máme na srdcích blaho toho našeho "zeleného dítěte". Našeho ostrova klidu, lásky a bezpečí. Taky tomu říkáme "černá díra, co neustále žere naše peníze":-), , ale pšt, o tom zde psát nechci.

Chci psát a všem tom hezkém, o co se snažíme.

Chci psát o našem mokřadním rybníčku, který té naší přírodě moc pomáhá, o seníku, na který jsme se složili 4 lidi a není to součást majetku spolku Lesa psích duší. Takové dary LPD nemá a nikdy neměl, tudíž jsme se domluvili, protože je u nás plno bylin, které mohou zdarma sloužit potřebným, jen to nebylo, kde sušit. Protože hodláme i sušit seno na bohulibé účely, opět je třeba kde. Letos seno vyrobilo slunce bez sekání, teploty byly děsivé a vláha, no, víte, jak to tady chodí.

Proto máme další srážkovou střechu, kde voda stéká přímo do rybníčku, voda z altánu je už od počátku zachycována do sudů a nádrže. Prostě ani kapka nazmar. 

Jen ten seník byl v plánu už tři roky. Pomýšleli jsme na maringotku, ale ty cenově závratně stouply, stejně tak podobné nabídky kontejnerů, vagonů a jiných. 

Když něco potřebuji, jdu se svěřit na tu druidskou horu, co mu říkáme Lurdy. Pamatujete, jak jsem sháněla chlapa s křoviňákem? Během dne ho dodali tam shora:-)))). Druhý den už sekal a i nadále tu zůstal a dnes je už členem výboru spolku a celé ty roky dře Milan s láskou k přírodě. Stejné to je i s Václavem, ten dře 12 let, ačkoli tehdy tvrdil, že tam nikdy nic dělat nebude. Tak jsme zkusila poprosit o radu a už večer na mne vyskočily zahradní domky. Oslovila jsem firmu a během pár dní, už byla skládačka složena v LPD. p6262651.jpg

Na sestavení firmou nebyly peníze, ale Vašek je šikovný tesař a Milan šikovný pomocník. Tady jsem pomáhala a domeček rostl a najednou tu byl. Stojí na roštu, který Vašek sestavil z proložek, které přijely s domečkem.  Prostě další výdaje už musely být minimální. Pro hmyzíky a další zvířata je seník něco úžasného. Včely samotářkyvcelka.jpgp8173712.jpg a další divoké druhy ho okamžitě vzaly za své. Prostě rošt přitahuje:-) Stejně i třeba zaječka tam přivedla na svět dítko. To je s námi už asi tři týdny. Prostě další chládek na jižním svahu ulevil mnoha.  Navíc rybník a seník, který je fakt moc hezký, je tak nějak nové poutní místo těch, co i ve vedru k nám zavítají.p6282752.jpg

Pochopitelně za vedra vletíte do vody a ta už má hodně obyvatel. Tak mne pokousal potápník. Pěkně to bolelo. Pošle do rány nějaký plyn, tráví mimotělně, ale naštěstí mne nestrávil:-). Jen vysoko na stehně jsem měla krvavý cucflek, který by nezasvědcený mohl považovat za můj zhýralý sexuální život:-). V lékárnách kulili kukadla, že jsem první, kdo s něčím takovým přišel. O existenci potápníka také nevěděli. Bolelo to fest.  Napadlo mne zapomenout, že potápník žere komáry, odlovit ho a odnést. Jenže on má křídla a prý se od návratu těžko odradí. Má nějakých 5 cm, tak je vidět na dálku. Potápky takové nejsou. I těch je tu hodně. A na vodoměrky nesmím zapomenout.p7052887.jpg

Máme plno vodních živočíšků. Vážky, šídla a šidélka. Vodní rostliny a naše sítě na udržení břehů a umožnění pohybu uvnitř rybníka je něco, jako výrobna dětí. Vidět klást oplozená vejce, je docela zážitek. Předtím totiž předchází namlouvání a páření, úžasné tance v letu.

Když si uvědomíme, kolik zvířat tu žije, množí se, stejně tak rostliny, nechápu, jak stále jsou lidé, co si myslí, jak přírodu nepotřebují. Jak hloupí jsou. A co dá taková pozorování zvířat, která jsou divoká a vy se učíte, jak vlastně žijí, je to zážitek. Proto oceňujeme rodiče, co tam přijdou s neřvoucími dětmi a snaží se jim kouzlo přírody předat, jako i jim to někdo předal. Takových je už málo a jsou stejně vzácní, jako celý přírodní projekt Les psích duší.

Musím poděkovat paní Ivaně Stejskalové z Náměšti, LPD k narozkám zakoupila další fotopast v hodnotě větší, než 9000,-. Paní Stejskalová má u nás borovici za svého Chárlíčka a podporuje nás od r. 2014. Díky LPD za takové lidi. Poté se nám sejde měsíčně 700,- od dárkyň s příkazem. A to je vše. Tak po dvou letech vybíráme z Givtu, můžeme od asi 2000,-, nashromážděné dary z nákupů.  Přispět můžete i vy, nic to nestojí. Jen si stáhnete aplikaci a dáte Les psích duší z.s. https://givt.cz/aplikace Z mých nákupů jsou pravidelně malé částky na LPD. Každý měsíc tak i mé nákupy přispějí a výpis vždy najdete na mém profilu.

Je to těžké, ale každá koruna jde do přírody, do české přírody, která vás potřebuje. Náš FB, kde najdete hodně fotek: https://www.facebook.com/search/top?q=os%20les%20ps%C3%ADch%20du%C5%A1%C3%AD

 Pošlete také něco k 12 narozeninám? Pokud ano, dopředu máte díky od zvířat i všeho zeleného.č.ú. : 282 285 912/0300

Tak to je asi vše, i když by se toho dalo ještě mnoho napsat, ale kdo by to četl. Kdykoliv nás můžete navštívit, LPD je volně přístupný pro všechny. 

My mu přejeme hodně vláhy, hodné a vstřícné lidi a snad se sejdeme i při 13. narozeninách.

Zapsala Eva

Foto osobní archív a archív LPD

Více fotek ze stavby seníku:p7082966.jpgp7052886.jpgp7303391.jpgp7183207.jpgp7113064.jpgvedro-35.jpg